Nikt nie myślał, że gotowanie może być takie proste: Zaskocz rodzinę pysznym obiadem.

Prosty przepis na polędwiczkę wieprzową, która idealnie sprawdzi się podczas świątecznego obiadu. To danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a otrzymasz najbardziej soczyste mięso, jakie kiedykolwiek jadłaś.

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 1 kg suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej roślinny
  • 4-5 grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • tymianek
  • 50 g twardego sera
  • 6-8 plasterków boczku
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na początku przetnij mięso na pół wzdłuż. Do mniejszej miski dodaj czosnek, mielony pieprz, tymianek, sól. Wymieszać łyżką.

Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Mięso posyp mieszanką przypraw z obu stron.

Posiekaną cebulę podsmażyć na naoliwionej patelni, dodać pieczarki. Dobrze mieszamy. Dodaj pokruszony ząbek czosnku, sól, tymianek. Mieszaj przez 5 minut cały czas mieszając.

Usmażone pieczarki wlej do miski, a ser żółty pokrój w plastry. Dwa kawałki folii składamy na siebie w kształt krzyża. Na wierzchu przykryj papierem do pieczenia.

Połóż plastry boczku obok siebie na papierze i połóż na nim mięso. Nałóż mieszankę grzybową na mięso łyżką. Połóż plastry sera i przykryj boczkiem.

Zawijamy mięso w papier, składamy końce. Następnie zawijamy w folię. Ziemniaki pokroić w plasterki, włożyć do miski. Dodaj sól, pieprz czarny, pieprz mielony, olej. Wszystko mieszamy łyżką.

Połóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie dodaj ziemniaki. Piec przez 30 minut w 200°C. Zbieramy ziemniaki, rozpakowujemy mięso. Piec przez kolejne 10 minut w 200 °C.

Soczyste mięso serwujemy razem z ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!