Przepis na gołąbki po cygańsku – Tak dobrych jeszcze nie jadłam. Mój popisowy przepis, który powinnaś znać

   Zabierz z patelni połowę warzyw, dodaj je do mięsa z ryżem i wymieszaj ponownie ręką. Reszta warzyw będzie potrzebna do przygotowania sosu.

Wrzuć je na patelnię, dolej pół litra wody, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie ostudź.

   Teraz czas na robienie gołąbków. Wkładamy trochę nadzienia na liść kapusty i składamy go w trójkąt, a górę liścia chowamy do środka.

Po wyrobieniu wszystkich gołąbków bierzemy duży garnek i wlewamy na jego dno odrobinę sosu. Układamy pierwszą warstwę gołąbków i zalewamy ją ponownie sosem. W ten sposób robimy kolejne warstwy.

Kiedy już ułożymy wszystkie gołąbki w garnku zalewamy je resztką sosu i dodajemy pół litra wody. Następnie gotujemy na wolnym ogniu.

Na sam wierzch nakładamy również posiekane pomidory oraz liście laurowe i przyprawy. Gołąbki gotujemy około 30-40 minut. Gotowe gołąbki można podawać z kwaśną śmietaną lub świeżymi ziołami. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!