Tak przygotowana może całkowicie zastąpić mięso: Jak gotować fasolę, aby stała się delikatna i nie rozpadała się.

Fasola – jeden z podstawowych produktów, który powinien znajdować się w każdym domu. Niestety często stoi ona na półce przez długi czas, czekając, aż w końcu zostanie ugotowana.

Powód jest prosty: rośliny strączkowe, a zwłaszcza groch i fasola, powodują wzdęcia i zwiększone wydzielanie gazów. Ale wszystko zależy od przygotowania fasoli!

Powiemy Ci, jak przygotować fasolę w taki sposób, aby uniknąć nieprzyjemnych efektów ubocznych…

Badania Światowej Organizacji Zdrowia wykazały, że spożywamy mięso średnio 2-3 razy w tygodniu. Ale nasz organizm potrzebuje białka każdego dnia. Zaletą fasoli jest to, że jest ona niezwykle bogata w białko, zawiera również pektyny, przeciwutleniacze i minerały (głównie fosfor, cynk i potas).

Fasola hamuje starzenie się organizmu, jest też odpowiednia dla diabetyków. To także świetna podstawa dla sycących potraw takich jak np. gulasze, zupy, sałatki. Ale najpierw musisz ją odpowiednio ugotować .

Przyczyną dyskomfortu w żołądku po zjedzeniu fasoli są oligosacharydy. Substancje te nie są trawione, ale wywołują bardziej aktywny proces fermentacji, a zatem powstawania gazów. Nie tylko fasola, ale także wiele innych roślin strączkowych zawiera te składniki.

Na szczęście można się ich łatwo pozbyć, postępuj tylko zgodnie z naszymi instrukcjami!

Na początek musisz moczyć fasolę w wodzie przez całą noc, a przy najmniej przez 8 godzin, po czym wodę musisz wylać, a ziarna dokładnie opłukać. Zalej ponownie zimną wodą i podgrzej na średnim ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, odlej ją, opłucz fasolę zimną wodą na durszlaku.

Zalej ponownie fasolę czystą wodą, a następnie gotuj przez 15 minut i odlej wodę po raz ostatni. Opłucz ziarna, zalej świeża wodą i gotuj, aż będzie w pełni ugotowana i miękka.

Mamy też dla Ciebie świetny sposób na przepyszne danie z wykorzystaniem tego warzywa. Smaczny i prosty sposób na przyrządzenie zdrowego gulaszu z fasoli!

Przepis Lobio

Składniki:

  • 500 g suchej czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki octu
  • sól i olej słonecznikowy do smaku

Ugotuj fasolę zgodnie z naszym przepisem. Podczas jej gotowania podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor i posiekaj kolendrę. Po ugotowaniu fasoli lekko ją zmiażdż (tylko połowę fasoli należy zmiażdżyć), dodaj cebulę, posiekaną kolendrę, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i sól do smaku.

Dobrze wymieszaj i podawaj na gorąco. Często przygotowuje Lobio również z dodatkiem orzechów włoskich.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!