Tak przygotowana może całkowicie zastąpić mięso: Jak gotować fasolę, aby stała się delikatna i nie rozpadała się.
Fasola – jeden z podstawowych produktów, który powinien znajdować się w każdym domu. Niestety często stoi ona na półce przez długi czas, czekając, aż w końcu zostanie ugotowana.
Powód jest prosty: rośliny strączkowe, a zwłaszcza groch i fasola, powodują wzdęcia i zwiększone wydzielanie gazów. Ale wszystko zależy od przygotowania fasoli!
Powiemy Ci, jak przygotować fasolę w taki sposób, aby uniknąć nieprzyjemnych efektów ubocznych…
Badania Światowej Organizacji Zdrowia wykazały, że spożywamy mięso średnio 2-3 razy w tygodniu. Ale nasz organizm potrzebuje białka każdego dnia. Zaletą fasoli jest to, że jest ona niezwykle bogata w białko, zawiera również pektyny, przeciwutleniacze i minerały (głównie fosfor, cynk i potas).
Fasola hamuje starzenie się organizmu, jest też odpowiednia dla diabetyków. To także świetna podstawa dla sycących potraw takich jak np. gulasze, zupy, sałatki. Ale najpierw musisz ją odpowiednio ugotować .
Przyczyną dyskomfortu w żołądku po zjedzeniu fasoli są oligosacharydy. Substancje te nie są trawione, ale wywołują bardziej aktywny proces fermentacji, a zatem powstawania gazów. Nie tylko fasola, ale także wiele innych roślin strączkowych zawiera te składniki.
Na szczęście można się ich łatwo pozbyć, postępuj tylko zgodnie z naszymi instrukcjami!
Na początek musisz moczyć fasolę w wodzie przez całą noc, a przy najmniej przez 8 godzin, po czym wodę musisz wylać, a ziarna dokładnie opłukać. Zalej ponownie zimną wodą i podgrzej na średnim ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, odlej ją, opłucz fasolę zimną wodą na durszlaku.
Zalej ponownie fasolę czystą wodą, a następnie gotuj przez 15 minut i odlej wodę po raz ostatni. Opłucz ziarna, zalej świeża wodą i gotuj, aż będzie w pełni ugotowana i miękka.
Mamy też dla Ciebie świetny sposób na przepyszne danie z wykorzystaniem tego warzywa. Smaczny i prosty sposób na przyrządzenie zdrowego gulaszu z fasoli!
Przepis Lobio
Składniki:
- 500 g suchej czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki octu
- sól i olej słonecznikowy do smaku
Ugotuj fasolę zgodnie z naszym przepisem. Podczas jej gotowania podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor i posiekaj kolendrę. Po ugotowaniu fasoli lekko ją zmiażdż (tylko połowę fasoli należy zmiażdżyć), dodaj cebulę, posiekaną kolendrę, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i sól do smaku.