Jak zrobić pyszną zupę. Kilka uniwersalnych wskazówek, które każda gospodyni powinna znać

Należy włożyć do niej ziemniaki. Taki zabieg sprawi, że wchłoną one tę przyprawę, tym samym ratując obiad.

Kolejny kulinarny trik dotyczy wydobycia esencji smaku z rosołu. Można zatem postawić na gotowanie w nim warzyw, np. marchewki i cebuli.

Niektórzy przyprawiają rosół liściem laurowym, jednak przyprawa ta ma dosyć specyficzny smak, który może przysłaniać swą intensywnością inne składniki. Dlatego też warto zrezygnować ze stosowania tej przyprawy podczas gotowania rosołu.

Używając czosnku do zup należy pamiętać, iż traci on smak oraz cenne prozdrowotne właściwości podczas zbyt długiej obróbki termicznej. Należy zatem dodać go pod koniec gotowania.

Następna smakowa wskazówka dotyczy bulionu mięsnego, do którego warto dodać plaster twardego typu sera na 15 min przed wyłączeniem zupy. Upieczona w piekarniku cebula zaś nada mu charakterystyczny kolor oraz wydobędzie ulubiony smak nas wszystkich, zwany umami.

Kiedy chcemy natomiast zupę zagęścić, wystarczy podsmażyć na tłuszczu (oleju lub maśle) łyżkę mąki. Taką zasmażką zmienimy fakturę dania i podkręcimy smak.

Ostatnie sposoby na smaczną zupę obejmują czynności w procesie przyrządzania zupy. Zatem, gdy ta się zagotuje, a na wierzchu zgromadzi się piana, trzeba ją usunąć.

error: Treść zabezpieczona !!