Oto przepis, który pozwoli Ci zrobić najprostszy domowy ser, kiedy tylko zechcesz. Coraz więcej osób wybiera domowe jedzenie, cenione za świeżość i naturalność. Zaledwie trzy składniki wystarczą, aby umieścić na stole pyszny ser.
Rozpocznij od wlewu mleka do garnka i postawienia go na kuchence.
Zanurz w nim termometr i podgrzewaj do momentu, aż temperatura wzrośnie do 90°C.
Kiedy tak się stanie, wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Pozostaw na pół godziny pod przykryciem.
W międzyczasie przygotuj sitko przykryte gazą lub bawełnianym ręcznikiem. Przelej zawartość garnka na sito, aby odsączyć ser. Możesz teraz dodać swoje ulubione zioła czy sól, według upodobania.
Odstaw ser w sitku nad miską do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie weź małą plastikową miskę i umieść w niej dwa paski papieru do pieczenia układając je na krzyż, aby ułatwić późniejsze usunięcie sera.
Umieść ser w miski i odwróć za pomocą talerza i paska papieru. Dzięki temu ser nabierze estetycznego kształtu. Ser przechowuj w lodówce, gdzie zachowa świeżość do 3 dni.