Ser jak z bajki – odkryj sprawdzony przepis, który musisz wypróbować.

Nie musisz mieć górskiej chaty w zasięgu ręki, aby cieszyć się świeżym serem w domu.

Oto przepis, który pozwoli Ci zrobić najprostszy domowy ser, kiedy tylko zechcesz. Coraz więcej osób wybiera domowe jedzenie, cenione za świeżość i naturalność. Zaledwie trzy składniki wystarczą, aby umieścić na stole pyszny ser.

Zaopatrz się w:

  • 1,5 l świeżego pasteryzowanego mleka (krowiego),
  • 45 ml soku z cytryny (około 1 duża cytryna),
  • termometr.

Przygotowanie:

Rozpocznij od wlewu mleka do garnka i postawienia go na kuchence.

Zanurz w nim termometr i podgrzewaj do momentu, aż temperatura wzrośnie do 90°C.

Kiedy tak się stanie, wyłącz kuchenkę i dodaj sok z cytryny, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Pozostaw na pół godziny pod przykryciem.

W międzyczasie przygotuj sitko przykryte gazą lub bawełnianym ręcznikiem. Przelej zawartość garnka na sito, aby odsączyć ser. Możesz teraz dodać swoje ulubione zioła czy sól, według upodobania.

Odstaw ser w sitku nad miską do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie weź małą plastikową miskę i umieść w niej dwa paski papieru do pieczenia układając je na krzyż, aby ułatwić późniejsze usunięcie sera.

Umieść ser w miski i odwróć za pomocą talerza i paska papieru. Dzięki temu ser nabierze estetycznego kształtu. Ser przechowuj w lodówce, gdzie zachowa świeżość do 3 dni.

Ugotowanie dowolnego posiłku, upieczenie domowego chleba to bułka z masłem, a teraz także przyrządzenie własnego domowego sera staje się równie proste, jeśli tylko postępujesz zgodnie ze sprawdzonym przepisem.

error: Treść zabezpieczona !!