Rewolucyjny przepis z mniszka lekarskiego: Skuteczniejszy niż miód w leczeniu trzustki, nadciśnienia i detoksykacji krwi.
Mniszek lekarski jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym witamin B6, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, potas, cynk, magnez i kwas foliowy.
Jest korzystny dla nerek, wspiera wydzielanie żółci i detoksykację wątroby, a także obniża poziom cholesterolu i łagodzi alergie. Znane są różne przepisy wykorzystujące mniszek lekarski, w tym na herbatę, syrop i miód. Oferujemy również wyjątkowy przepis na wino z mniszka lekarskiego, które pomaga obniżać wysokie ciśnienie krwi oraz wspiera trzustkę i trawienie.
Nasi przodkowie doceniali wino z mniszka lekarskiego ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie i działanie na trzustkę oraz kolkę żołądkową. Niektórzy nawet przypisywali mu magiczne właściwości. To aromatyczny domowy napój, pełen esencji żółtych kwiatów, który poprawia nastrój i zdrowie.
Mniszek lekarski to także eliksir piękna i młodości, idealny jako prezent dla ukochanej osoby. Zaleca się jednak spożywanie nie więcej niż 100-150 ml wina dziennie, najlepiej przed posiłkami.
Wino z mniszka lekarskiego do oczyszczania krwi i nadciśnienia:
Składniki:
- 2 litry kwiatów mniszka lekarskiego
- 2 litry wody
- 1 cytryna
- Skórka z 1 pomarańczy
- 1 kg cukru
- 2,5 cm korzenia imbiru
- ½ łyżki drożdży piwnych
- ½ kromki chleba żytniego
Przygotowanie:
- Zagotować wodę, zalać nią kwiaty w garnku, przykryć i odstawić na 3 dni.
- Przelać wodę, dodać cukier, skórkę pomarańczy, cytrynę, imbir, gotować przez pół godziny.
- Odcedzić, ostudzić, dodać drożdże z chlebem, odstawić na 2 dni.
- Przefiltrować, włóż do beczki z korkiem, dojrzewać przez 2 miesiące, następnie zabutelkować.
Przepis podstawowy:
Składniki:
- 1,5 l kwitnących główek mniszka lekarskiego
- 4 litry wody
- 2 pomarańcze
- 1,25 kg cukru
- 15 g drożdży
- 2 cytryny
- 5-litrowy pojemnik
- Sfermentowany korek
Przygotowanie:
- Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego bez szypułek umieścić w garnku, dodać umyte cytryny i pomarańcze pokrojone w plasterki. Zalać 4 litrami gorącej wody, przykryć i zaparzać przez dzień.
- Przecedzić ekstrakt do 5-litrowego pojemnika, dodać cukier, wymieszać. Na wierzch pokruszyć drożdże, zamknąć korkiem fermentacyjnym i fermentować przez około 3 miesiące. Wino jest gotowe, gdy wyklaruje się i osad opadnie na dno. Przelać do innego naczynia i przechowywać w chłodnym miejscu.
Wino z mniszka lekarskiego na problemy trawienne i trzustkowe:
Spożywać przed posiłkami, 50 do 100 ml, w razie potrzeby w mniejszych dawkach rozłożonych na dzień.
Składniki:
- Korzeń mniszka lekarskiego, świeży lub suszony
- 1 litr białego wina
Przygotowanie:
- Umyty i starty korzeń zalać winem, macerować przez 14 dni.
- Odcedzić i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.