Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę. Bochenek Mięsa – pyszna rolada mięsna.

Bochenek Mięsa jest jak dla mnie, najlepszą i najbardziej naturalną roladą z mięsa jaką możemy przygotować sami w swoim domu.

Nazwa dość myląca, ponieważ myśląc o bochenku mamy na myśli chleb, jednak w tym przypadku jest to duża porcja mięsa. Przepis na ten bochenek jest szybki i prosty dzięki czemu każdy jest go w stanie powtórzyć. Do tego wygląda bardzo efektownie, a jeśli dorzucimy kuszący smak to mamy wszystko co potrzebne aby pokochać ten przepis.

Do przygotowania bochenka mięsa będą potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • 100 g pieczarek,
  • 100-150 g sera mozzarella,
  • 2 łyżki twardego sera,
  • 1 łyżka pietruszki.

Jeśli mamy gotowe składniki zabieramy się za przygotowanie.

W pierwszej kolejności wkładamy obydwa rodzaje mięsa do miski, dodajemy sól, pieprz oraz posiekane pieczarki, następnie starty twardy ser, posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowaną masę rozkładamy w kształcie prostokąta na kartce pergaminu. Na masie układamy plastry mozzarelli, a później zawijamy krawędzie pergaminu, tak aby mięso znajdujące się na nim stworzyło nam ciasny rulon.

Wystające brzegi mięsa chowamy do środka, tak aby nie wypłynął ser znajdujący się w jej środku. Tak przygotowaną roladę owijamy 2 lub 3 razy pergaminem zawiązując jego końce.

Pieczemy przez 45 do 50 minut w temperaturze 180 stopni.Po upływie tego czasu bochenek wyciągnij z piekarnika, przestudź i włóż do lodówki na ok. 3 godziny. Pamiętaj jeśli Twoje mięso jest zbyt chude dodaj do niego około 200 g zmielonego boczku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!