Kurczak z butelki – lepszy niż nie jedna sklepowa wędlina
Kurczak. Mięso, które pojawia się bardzo często na polskich stołach jako przekąska na ciepło czy na zimno.
Trafia na świąteczne stoły, na obiadowe talerze, na kanapki czy jako przekąska. Dostępne, pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu! A przede wszystkim – nie jest czasochłonne.
Domowy salceson, do którego dodasz to, co lubisz, możesz z łatwością przygotować wykorzystując butelkę.
Potrzebujesz:
- filet z kurczaka lub mięso z uda (ok. 1.5kg)
- obrane ze skórki orzechy włoskie (100g)
- żelatyna (30g)
- czosnek (2 ząbki)
- sól, dowolne przyprawy
Wykonanie:
Kurczaka pokrojonego na średniej wielkości kawałki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Nie dodawaj tłuszczu, wystarczy, że kurczak będzie się dusił we własnym sosie.
Dodawaj w międzyczasie trochę soli i pieprzu. Po 35-45 minutach mięso powinno być miękki i soczyste.
Żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu rozpuść w ciepłej wodzie. Zachowaj powstały z duszenia bulion, a przestudzone mięso oddziel od kości jeśli używałaś udek. Mięso podziel na mniejsze części.
Żelatynę połącz z bulionem. W międzyczasie lekko podsmaż orzechy włoskie na patelni. Orzechy i czosnek przeciśnięty przez praskę połącz z podzielonym na mniejsze części mięsem.
Dopraw solą i dowolnymi przyprawami. Następnie całość wymieszaj z żelatyną połączoną z bulionem drobiowym.
Przygotuj czystą butelkę. Odetnij szyjkę, uważaj na ostre krawędzie! Przygotowaną butelkę wypełnij dobrze schłodzonym mięsem z dodatkami.
Butelkę schładzaj w lodówce do czasu, aż zawartość stężeje. Salceson drobiowy wyjmij przecinając delikatnie butelkę wzdłuż boku.
Powyższy przepis można dowolnie modyfikować. Tak naprawdę od ciebie zależy jak będzie smakował salceson.
Jako dodatki bardzo dobrze sprawdzają się: groszek, marchewka, kukurydza czy smażona cebula. Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia salcesonu wieprzowego czy wołowego, należy jednak pamiętać, że mięso musi się dłużej dusić, aby wystarczająco zmiękło.