Umyj kawałki kurczaka i włóż je do większego garnka z przekrojoną na połówki cebulą, całym czosnkiem i grzybami. Pieczarek nie nakładamy za dużo, wystarczy między palce, aby nie przyćmiły smaku zupy drobiowej, a jedynie podkreśliły kolor i smak.
Wszystko zalać około dwoma litrami wody, dodać przyprawy, sól i gotować na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W połowie gotowania dodać oczyszczone warzywa. Po ugotowaniu wszystko odcedź, obierz mięso i pokrój z warzywami.
Doprowadź zupę do wrzenia, a w międzyczasie przygotuj psianki. Wymieszaj drobno startą marchewkę z semoliną, jajkiem i solą. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie ciasto przypominające gnocchi. Wcieraj ciasto w gotującą się zupę za pomocą maszyny do gnocchi. Po wypłynięciu udka gotujemy około 1-2 minuty.