Pyszne rumuńskie gołąbki – już nie robię tradycyjnych. Te są 100 razy lepsze. Poznaj przepis
Gołąbki zawinięte w liściach kapusty to danie, które jest w Polsce bardzo popularne, ale czasem warto przyrządzić lubianą potrawę w nieco inny sposób niż zazwyczaj.
W Rumunii gołąbki również mają wielu zwolenników, ale potrawę przygotowuje się według przepisu, który różni się od tradycyjnej, polskiej receptury. Warto przetestować wersję rumuńską, która jest pyszna i soczysta!
Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą:
- Mięso – 250g – najlepiej wybrać wieprzowinę lub mieloną wołowinę, opcjonalnie może być także mięso z indyka
- Jedna główka kapusty
- Ryż – 100g
- Jedna marchewka
- Jedna cebula
- Pół szklanki wody
- Przyprawy: sól oraz pieprz
W pierwszej kolejności należy przygotować kapustę poprzez opłukanie w zimnej wodzie, a następnie zająć się oddzielaniem liści.
W przypadku problemów z tym punktem przygotowywania potrawy, warto wypróbować pomocny trick – wstawienie kapusty na kilka minut do mikrofali znacznie ułatwi oddzielanie liści.
Następnym krokiem jest wstawienie ryżu do gotowania – powinien być półtwardy. W międzyczasie można się zająć warzywami – marchewkę utrzeć na tarce, a cebulę posiekać na drobne kawałki – przygotowane warzywa smażyć na patelni.
Kiedy ryż będzie ugotowany, a warzywa usmażone, trzeba je ze sobą wymieszać, a następnie dodać mięsa mielonego i doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziać liście kapusty i zawijać. Przygotowywane gołąbki należy wykładać w naczyniu żaroodpornym, na tym etapie można też zacząć nagrzewanie piekarnika do temperatury 200 stopni.
Kiedy wszystkie gołąbki będą ułożone w naczyniu to należy je podlać 0,5 szklanki wody, a następnie przykryć folią i piec w piekarniku przez 25 minut.
W czasie oczekiwania na gołąbki należy przystąpić do przygotowywania sosu.
Do sosu będą potrzebne następujące składniki:
- Śmietana – 2 łyżki
- 100g sera (twardego)
- Dwa pomidory
- Cztery ząbki czosnku
- Pęczek koperku (opcjonalnie pietruszki)
Ser należy zetrzeć, a pomidory i koperek (lub pietruszkę) posiekać na małe kawałki. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.