Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Niejednokrotnie w polskich domach spożywana jest jako samodzielne danie, na przykład w postaci drugiego śniadania lub podwieczorka. Równie często występuje jednak jako dodatek do obiadu lub kolacji. Jej dużym plusem jest mała liczba składników potrzebnych do przygotowania i szybkość przyrządzenia.
Jajka należy ugotować na twardo (czyli od 8 do 10 minut) i przygotować do dodania do sałatki. Marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce (najlepiej wybrać tę o dużych oczkach).
Nasze 4 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie przygotowane dotychczas składniki (oprócz jajek, które mogą być jeszcze ciepłe) mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Marchewka puści wtedy sok.
Jednym z ostatnich kroków będzie przyprawienie naszej sałatki.. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy go do sałatki razem z jajkami.