Sos:
Do miski dodać pokrojone ogórki, pomidory i jajka na twardo. Następnie dodać tuńczyka z puszki.
Dodaj sól, ocet i olej do małej miski. Mieszaj przez 1-2 minuty, aż sól się rozpuści. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem. Równomiernie polać przygotowanym sosem.
Dobrze opłucz kaszę bulgur w misce z wodą. Rozpuść masło na patelni, dodaj kaszę bulgur. Smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Wlać wrzącą wodę na patelnię, wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Do czystej miski dodaj ostudzoną kaszę bulgur, pokrojoną w kostkę paprykę, ogórek, pomidor i cebulę.
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek, sól i czarny pieprz. Na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.