Seler z miodem – Poznaj doskonałe remedium na kaszel, cukrzycę i wysoki poziom złego cholesterolu.

Jeszcze do niedawna seler znany był głównie jako część składowa pęczka z włoszczyzną. Pełnił tym samym rolę przyprawy. Dziś wiadomo, że ma cenne właściwości lecznicze, szczególnie gdy podaje się go na surowo. Ze względu na bogaty skład dobrze wpływa na zdrowie. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, leczy łamanie w kościach i stawach, ułatwia trawienie i jest dobry na nerwy.

Jest w nim dużo soli mineralnych, witamin i mnóstwo olejku lotnego, który nadaje mu ten charakterystyczny aromat, poza tym dobrze wpływa na pracę nerek. Z pewnym zaskoczeniem powitano też odkrycie, że zwykły korzeń selera zawiera związki o działaniu antybiotycznym i przeciwgrzybiczym, a także przeciwnowotworowym.

Wiórki z selera z dodatkiem miodu

error: Treść zabezpieczona !!