Sprawdzony przepis: Te ślimaki cynamonowo-jabłkowe są uwielbiane przez całą rodzinę.
Jeśli tęsknisz za pachnącym i niezwykle smacznym smakołykiem do herbaty lub kawy, przygotuj te cynamonowo-jabłkowe ślimaki na zakwasie. Oprócz tego, że świetnie smakują, podkręcają całą kuchnię. Znikają ze stołu w błyskawicznym tempie!
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g suszonych drożdży
- 80 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 300 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 5 g soli
Na nadzienie:
- 4 jabłka
- 150 g cukru pudru
- 5 g cynamonu
- 1 białko jajka
- 5 ml mleka
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy ciasto.
Mleko wlać do miski, dodać cukier, sól, 15 g suszonych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Drożdże odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodaj jedno całe jajko i żółtko.
Następnie posyp mąkę, dodaj zmiękczone masło i ręcznie wymieszaj zbite ciasto. Włóż ciasto do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem. Niech wyrośnie na 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Nadzienie przygotujemy w następujący sposób. Jabłka obieramy, kroimy rdzenie i ścieramy na grubej tarce.
Na patelnię włożyć starte jabłka, posypać cukrem, cynamonem i chwilę dusić. Równomiernie kładziemy nadzienie na cieście. Kroimy go na grubsze paski i zwijamy w kształt ślimaków. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, ślimaki przechowujemy obok siebie.
Posmaruj mieszanką ubitą z białek i mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Wszystko gotowe. Smacznego!
BONUS
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g zmiękczonego masła
- 20 g cukru pudru
- 180 ml letniego mleka
- 2 jabłka
- 2 żółtka
- 15 g suszonych drożdży
- 5 g cukru pudru
- 20 ml wody
- 150 g rodzynek
- żółtko + 10 ml mleka
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj zmiękczone masło, cukier i zalej letnim mlekiem.
Jabłka oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy żółtka i mieszamy blenderem. Masę jabłkową dodajemy do innych składników. W osobnej misce wymieszaj suszone drożdże z cukrem i wodą, wymieszaj i przelej do miski z pozostałymi składnikami.
Ciasto robimy, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć na blacie, nałożyć na niego rodzynki, zawinąć w ciasto i zmielić grubym cylindrem, który pokroimy na grubsze kawałki.
Każdy kawałek zawinąć, umieścić w natłuszczonym okrągłym naczyniu do pieczenia, przykryć bawełnianym ręcznikiem i pozostawić do zakwaszenia przez około 15 minut. Na koniec natrzyj mieszanką żółtka i mleka, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut.