Sprawdzony przepis: Te ślimaki cynamonowo-jabłkowe są uwielbiane przez całą rodzinę.

Jeśli tęsknisz za pachnącym i niezwykle smacznym smakołykiem do herbaty lub kawy, przygotuj te cynamonowo-jabłkowe ślimaki na zakwasie. Oprócz tego, że świetnie smakują, podkręcają całą kuchnię. Znikają ze stołu w błyskawicznym tempie!

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g suszonych drożdży
  • 80 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 5 g soli

Na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 150 g cukru pudru
  • 5 g cynamonu
  • 1 białko jajka
  • 5 ml mleka

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy ciasto.

Mleko wlać do miski, dodać cukier, sól, 15 g suszonych drożdży. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Drożdże odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodaj jedno całe jajko i żółtko.

Następnie posyp mąkę, dodaj zmiękczone masło i ręcznie wymieszaj zbite ciasto. Włóż ciasto do miski, przykryj bawełnianym ręcznikiem. Niech wyrośnie na 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Nadzienie przygotujemy w następujący sposób. Jabłka obieramy, kroimy rdzenie i ścieramy na grubej tarce.

Na patelnię włożyć starte jabłka, posypać cukrem, cynamonem i chwilę dusić. Równomiernie kładziemy nadzienie na cieście. Kroimy go na grubsze paski i zwijamy w kształt ślimaków. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, ślimaki przechowujemy obok siebie.

Posmaruj mieszanką ubitą z białek i mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Wszystko gotowe. Smacznego!

BONUS

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g zmiękczonego masła
  • 20 g cukru pudru
  • 180 ml letniego mleka
  • 2 jabłka
  • 2 żółtka
  • 15 g suszonych drożdży
  • 5 g cukru pudru
  • 20 ml wody
  • 150 g rodzynek
  • żółtko + 10 ml mleka

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj zmiękczone masło, cukier i zalej letnim mlekiem.

Jabłka oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy żółtka i mieszamy blenderem. Masę jabłkową dodajemy do innych składników. W osobnej misce wymieszaj suszone drożdże z cukrem i wodą, wymieszaj i przelej do miski z pozostałymi składnikami.

Ciasto robimy, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć na blacie, nałożyć na niego rodzynki, zawinąć w ciasto i zmielić grubym cylindrem, który pokroimy na grubsze kawałki.

Każdy kawałek zawinąć, umieścić w natłuszczonym okrągłym naczyniu do pieczenia, przykryć bawełnianym ręcznikiem i pozostawić do zakwaszenia przez około 15 minut. Na koniec natrzyj mieszanką żółtka i mleka, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!