Czy wiesz, że stężenie witamin, minerałów i błonnika w suszonych śliwkach jest większe, niż w śliwkach świeżych? Co więcej, wystarczy spożywać 3 do 5 śliwek dziennie, aby poczuć się lepiej.
Owoc ten, o którym nie mówi się zbyt często, odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Nie bez powodu nosi on miano składnika przeczyszczającego. Jest polecany przez dietetyków. Pomaga w przepływie żółci oraz wydzielania soku żołądkowego. I to, co kobiety lubą najbardziej- śliwki wspomagają proces odchudzania.
Prawda, że warto?
Zjadając 5 śliwek dziennie, niwelujesz choroby układu pokarmowego. Jednak, to nie wszystko. Śliwki wykorzystywane są także do poprawy innych układach ludzkiego ciała.
Menopauza jest trudnym etapem w życiu kobiety. Nie da się jej uniknąć, ale można się na nią odpowiednio przygotować. Podczas menopauzy kobiety dotyka utrata masy kostnej, zwana inaczej przerzedzeniem kości. Według amerykańskich badań, to właśnie suszone śliwki są w stanie odwrócić ten proces.
Przeprowadzono szczegółowe badania, które jasno określały, że kobiety w okresie menopauzy spożywające dziennie 100 g suszonych śliwek przez 11 miesięcy, miały znacznie większą masę kostną, niż badane nie spożywające tych owoców.