Niewymagający przepis na niezwykle orzeźwiający i przede wszystkim zdrowy napój morelowy.
Umyte morele przekroić na pół. Usuwamy pestkę. Umieść w dużej misce.
Włóż morele do głębokiego garnka. Zalej wodą.
Włączamy piec. Po wyciśnięciu ugotuj morele na średnim ogniu.
Gotuj, aż będą ugotowane i miękkie. Podczas gotowania usuń piankę z wody.
Po ugotowaniu ubij morele ręcznym mikserem. Mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Następnie mieszamy sok podczas gotowania. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
Niech sok się zagotuje. Następnie gotujemy przez kolejne 15-20 minut. Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki z dżemem.
Gorący sok wlej do szklanek. Ostrożnie zamknij szklanki pokrywkami. Odwracamy je do góry nogami. Odstaw na noc.