Przygotuj wspaniałą szarlotkę w nowym wydaniu z twarogiem: Wystarczy kilka produktów i wolna chwila. Przepis.
Jeżeli znudziła Ci się standardowa szarlotka – ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Połączenie standardowej szarlotki z przepysznym twarogiem – zaskoczy Cię niezmiernie. Nie dość, że wygląda apetycznie, to dokładnie tak samo smakuje!

Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 200 g cukru pudru;
- 250 g masła;
- 10 g proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
Na nadzienie:
- 5 średnich jabłek;
- szczypta wanilii;
- 1 łyżka mielonego cynamonu;
- 500 g twarogu;
- 100 g kwaśnej śmietany;
- 80 g cukru pudru;
- 1 średnie jajko;
- szczypta soli;
- 1-2 łyżki mąki lub skrobi.
Przygotowanie:
Przygotuj mikser. Masło ubijaj z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane wcześniej jajka, sól i proszek do pieczenia dorzuć do masy i zmiksuj do połączenia składników. Następnie zacznij dodawać mąki – ale stopniowo na wolnych obrotach!

Zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Uzyskaną masę, czyli ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 40 minut.

Gdy minie 40 minut, wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2 w miarę równe części.

W tym czasie przygotuj sobie dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na cienki placek w kształcie formy. Wyłóż ją na formę i posyp po całości bułką tartą (dzięki temu jabłka nie przemoczą spodu)

Teraz możesz zabrać się do przygotowania przepysznego nadzienia z jabłek i twarogu. Jabłka umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do nich wanilie i cynamon. W osobnej misce wymieszaj twaróg ze śmietaną, cukrem i jajkiem.

Czas na wykładanie jabłek i twarogu na przygotowany wcześniej spód. Na zmianę wykładaj jabłka i twaróg tak aby powstał wzór szachownicy.

Drugą część ciasta przygotuj tak samo jak pierwszą i nałóż ja na nadzienie. Jeśli krawędzie ciasta będą za duże, dotnij je nożem.
