Szarlotka z kefirem – Babciny przepis zawsze najlepszy. Smak mile zaskoczył mnie i gości

Goście są już w drodze do ciebie a Ty nie masz nic słodkiego?

Szarlotka jest jednym z najbardziej lubianych ciast, zwłaszcza te ręcznie robione według receptury babci. Oto prosty przepis babci na szarlotkę z kefirem, która na pewno wszystkim zasmakuje!

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka kefiru
  • 200 g kaszy manny
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 20 g kakao

Przygotowanie:

Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników (kasza manna, cukier, kakao i sody)  w małej misce. Następnie oddzielnie ubij jajka z kefirem.

Mieszaninę z jajek połącz z suchymi składnikami oraz wszystko dokładnie rozmieszaj. Ciasto odstaw na 20 minut.

W tym czasie przygotuj jabłka. Należy je obrać i pokroić na plasterki. Następnie rozpuść masło i włóż do niego kawałki jabłek. Podgrzewaj je przez około 10 minut cały czas mieszając.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem oraz wysmaruj masłem. Następnym krokiem jest ułożenie jabłek na przygotowaną blaszkę. Następnie wlej na nie przygotowane ciasto.

Piekarnik nastaw na 180 stopni  oraz piecz przez czas około 25 minut. Gdy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem dla smaku.

W ten sposób możesz przygotować w szybki i prosty sposób pyszną szarlotkę. Domownicy i goście będą zachwyceni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!