Tiramisu, które nie tuczy, ale powoduje, że schudniesz. Bez cukru i smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Deser owsiany tiramisu. Bez cukru i bez mleka, gotowe w mgnieniu oka! Ten pyszny deser owsiany z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.
Od teraz będziesz regularnie przygotowywać ten kremowy przysmak. Wyjątkowy przepis na domowe tiramisu z płatków owsianych.
Dlaczego warto spróbować zdrowego Tiramisu?
Nie chodzi tylko o wspaniały smak, ale także dzięki temu deserowi zrobisz coś dobrego dla swojego zdrowia Niższa zawartość kalorii i tłuszczu: W porównaniu do klasycznego tiramisu, które często przygotowuje się z mascarpone i cukrem, wersja płatków owsianych jest lżejsza i mniej kaloryczna.
- Więcej błonnika i białka: Płatki owsiane są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i sprawia, że czujesz się pełny. Dodatkowo dodając jogurt lub twarożek zwiększasz zawartość białka, które jest istotne przy budowie masy mięśniowej.
- Więcej witamin i minerałów: Płatki owsiane i owoce, często dodawane do tiramisu, są źródłem ważnych witamin i minerałów.
- Szybkie i łatwe przygotowanie: Zdrowe tiramisu przygotowuje się szybko i łatwo, dzięki czemu można się nim delektować nawet w tygodniu pracy. Możliwość modyfikacji: Przepis na tiramisu z płatków owsianych jest bardzo zmienny. Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami owoców, orzechów, czekolady i innych składników, aby stworzyć swoją ulubioną wersję.
Do zdrowego Tiramisu potrzebujemy:
- 150 g płatków owsianych (1,5 szklanki)
- 120 ml kawy espresso (1/2 filiżanki)
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka niesłodzonego kakao
- 3 mrożone banany
- 100 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
Przygotowanie:
Do miksera wsypać płatki owsiane i zmielić na proszek. Wlać do miski. Zaparzamy kawę espresso i wlewamy ją do miski z mielonymi płatkami owsianymi. Dodać jogurt i kakao, wymieszać drewnianą łyżką. Zamrożone banany pokroić w plasterki i wrzucić do blendera. Zmiksuj na kremową masę. Do miski z masą kakaową dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Przełóż masę do osobnej miski i na wierzchu kremu rozsmaruj mascarpone. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Tak przygotowany deser wstawić na dwie godziny do lodówki. Deser najlepiej przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki deser posypać kakao.