Cukier na stałe zagościł w naszej kuchni. Jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w codziennym gotowaniu, ale też jego spore ilości znajdziemy w wielu owocach, warzywach, przetworach czy łakociach.
Z badań lekarskich wynika, że białe kryształki zdominowały naszą dietę. Spożywamy go w herbacie, batonach, ale też w postaci naturalnej, która występuje w jabłkach, bananach czy marchwi.
Nadmierne spożywanie słodyczy prowadzi często do przyrostu masy ciała, a w najgorszym wypadku do otyłości. Są też i takie skutki, których gołym okiem nie widać. Nadmiar cukru może powodować rozwój drożdżaków, problemy z krążeniem, ciśnieniem, ale też wywoływać osłabienie, ból głowy czy obniżać odporność.
Zdarza się, że może uzależnić, dlatego tak ważne jest ograniczenie jego występowanie w codziennym jadłospisie. Początkowe odstawienie słodyczy może być niezwykle trudne. Zazwyczaj towarzyszy temu ból głowy, zdenerwowanie, irytacja. Warto zatem podejść do procesu stopniowo i szukać zamienników.