Te udka z kapustą robię prawie co każdy weekend – Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w moment

Mięso z kurczaka to danie królujące w dietach sportowców lub osób, które chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Jest bogate w cenne dla organizmu wartości odżywcze, a przy tym niezwykle smaczne i uniwersalne.

Można je przygotować na wiele sposobów i serwować w towarzystwie rozmaitych dodatków. Dziś proponuję przygotować kurczaka z kapustą.

To ciekawe połączenie zaskakuje smakiem, a przy tym jest niezwykle sycące. Przepis docenią osoby poszukujące urozmaicenia diety. Zachęcam do spróbowania.

Składniki:

  • Udka z kurczaka (6 na porcję)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • Duża łyżka masła
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona
  • olej słonecznikowy
  • ajwar, sos adżika lub przecier pomidorowy

Przygotowanie

Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj łyżkę oleju oraz konkretną łyżkę wybranego sosu lub pasty. Ja preferuję pikantny ajwar, dzięki czemu danie jest bardziej wyraziste.

Tak przygotowanym sosem nacieraj oczyszczone i umyte udka. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i zostaw w lodówce na 3 kwadranse.

W tym czasie zetrzyj na grubych oczkach marchew, poszatkuj kapustę i pokrój w piórka cebulę. Jeśli lubisz, możesz też dodać pora. Całość posyp solą, polej olejem i wymieszaj.

Warzywa przełóż do rękawa do pieczenia, na nie układaj kurczaka w marynacie. Pozostały sos możesz wlać do worka. Dodaj łyżkę masła, zawiąż worek i wstaw do piekarnika.

Piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec rozetnij worek i podpiecz kurczaka, aż uzyska idealną, brązową skórkę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!