Tym razem, aby wykorzystać wszystkie składniki lecznicze, przygotujemy z niej herbatkę imbirową, która posłuży jako pierwsza pomoc w razie choroby.
Idealną okazją do przygotowania herbaty imbirowej jest zima, która nie tylko rozgrzewa, ale i leczy wiele dolegliwości. Imbir pomoże nam w przypadku nudności, niestrawności, grypy i przeziębienia. Wybieramy w sklepie imbir o gładkiej skórce, który nie jest wysuszony. Jego kolor na przecięciu może wahać się od ciemnożółtego do lekko niebieskawego.
Korzeń imbiru oczyść najpierw. Używamy obieraczki lub ostrożnie zeskrobujemy skórkę krawędzią łyżki, by uniknąć usunięcia zbyt dużej ilości imbiru nożem. Potrzebować będziemy 1 cm plasterka imbiru na 1/2 l wody.
Ilość obranego imbiru zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możliwość drobnego zetarcia korzenia istnieje również, a potem można go zjeść w herbacie. Imbir włóż do małego czajnika i zalej wrzątkiem. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Następnie, albo przecedź herbatę, albo pozostaw imbir w herbacie. Dopraw miodem, sokiem z cytryny i szczyptą mielonego cynamonu do smaku.
Nie pijemy herbaty regularnie, ponieważ imbir przestanie wykazywać efekty na nasz organizm. Pozwalamy sobie na nią, gdy potrzebujemy wzmocnić odporność lub odeprzeć choroby. Nadmierne spożycie może prowadzić do zgagi lub mdłości.