Dlatego też nasz pomysł na szybkiego wafla to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy potrzebują czegoś na słodko i na już. Równie dobrze możesz je wykorzystać jako szybką przekąskę dla gości albo przekąskę do pracy.
Na start potrzebujesz 2 duże wafle. Posmaruj je dżemem (potrzebujesz na to około 350 g) i na takie wafle połóż herbatniki (wyjdzie ich około 17 sztuk).
Kolejnym krokiem będzie wlanie do garnuszka około 100 ml wody oraz dodania około 100 g cukru. Wstaw na ogień, gotując płyn do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Po pozbyciu się stałej formy cukru należy do „wywaru” dodać 125 g masła, 50 g czekolady oraz 1 łyżka kakao. Kiedy cała mieszanka uzyska jednolitą konsystencję, należy dodać do niej około 70 g zmielonych orzechów włoskich oraz 150 g zmielonych herbatników.
Taką gotową masę należy wyłożyć na warstwie herbatników rozłożonych na jednym waflu. Po ułożeniu masy należy ją zakryć kolejną porcją 17 sztuk herbatników i przykryć je drugim waflem obsmarowanym dżemem.
Istotne jest, by po wyłożeniu wafli obciążyć je czymś ciężkim, co pozwoli całej przekąsce się złączyć ze sobą. Taką ściśniętą produkcję należy schować do lodówki na około 2-3 godziny.
…mielibyśmy, bo jeszcze możliwe jest udekorowanie wafla. Do rondelka wrzuć około 50 g połamanej białej czekolady i odrobinę śmietany.
Po stopnieniu czekolady można nią obsmarować wyciągniętego z lodówki wafla. To samo zrób z 50 g połamanej gorzkiej czekolady – roztop ze śmietaną, wymieszaj z bitą śmietaną i udekoruj górę przekąski (po ostygnięciu masy z białej czekolady!).