Wielkanocny farsz z wędzonym mięsem i pokrzywą – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Zbliżająca się wiosna sprzyja wielkanocnym smakołykom. Pierwsze kiełkujące pędy pokrzywy już zachęcają do upieczenia kuszącego farszu. Dostępne składniki i zielone, ostre liście tworzą szybko przygotowaną ucztę na świąteczny stół lub lekką kolację.

Składniki:

  • 6-8 rolek
  • 5 jajek wielkości L
  • 350 g wędzonego mięsa
  • kilka garści młodych pokrzyw lub świeżej natki pietruszki
  • 80 g masła (na bułki)
  • 200-250 ml mleka (według uznania)
  • sól
  • mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 20 g masła do wysmarowania formy

Proces przygotowania:

Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Roladki pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Rozpuść masło (80 g) i pozostaw je letnie.
Pokrzywy ugotuj w gorącej wodzie na durszlaku, a następnie drobno posiekaj. Żółtka ubić w mleku, wylać na bułki i wymieszać. Pozwól, aby mleko wsiąkło w bułki.

Dodać posiekaną wędzonkę, sól, pieprz, szczyptę startej gałki muszkatołowej, posiekaną gotowaną pokrzywę i roztopione masło. Wymieszaj wszystko. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Delikatnie wymieszaj sztywny śnieg z białek z masą farszową i przełóż wszystko do natłuszczonej formy, w której pieczemy około 25-30 minut.

error: Treść zabezpieczona !!