Sposoby babci na bóle stawów – sięgnij po znane, polskie warzywo i pozbądź się dolegliwości
Popularne powiedzenie mówi: cudze chwalicie, swego nie znacie. Jest w tym wiele prawdy, także w przypadku roślin. Często zachwycamy się prozdrowotnymi właściwościami egzotycznych warzyw i owoców, nie zauważając wcale, że w naszych domowych ogródkach są rośliny, które pomagają w walce z różnymi dolegliwościami.
Do takich niedocenionych warzyw należy na przykład kapusta. To niepozorne warzywo zawiera mnóstwo witamin oraz substancji odżywczych. W medycynie tradycyjnej liście kapusty wykorzystywano, aby poradzić sobie z dokuczliwym bólem stawów. Choć współczesna medycyna zna wiele metod na łagodzenie dolegliwości stawów, warto też sięgnąć po naturalne, sprawdzone sposoby, od lat przekazywane przez nasze babcie.
Właściwości kapusty – dlaczego warto po nią sięgnąć w przypadku bólu stawów?
Liście kapusty to doskonałe źródło kwasów: askorbinowego, pantotenowego oraz foliowego. Składniki te pozwalają złagodzić objawy dolegliwości stawów poprzez:
- zmniejszenie stanu zapalnego
- znieczulenie i odkażenie bolącego miejsca
- wzmocnienie stawów.
Dzięki tym właściwościom zaleca się wykonywanie okładów z liści kapusty. Aby przyniosły one odczuwalny efekt powinno robić się je regularnie przez miesiąc w każdy lub w przynajmniej co drugi wieczór.
Jak korzystać z kapusty, kiedy bolą stawy – 4 sposoby
Kompres z miodem
Przygotuj kilka dużych liści kapusty, umyj je i podgrzej w mikrofalówce. Na całej powierzchni ciepłych liści rozsmaruj miód. Gotowy kapuściany kompres nałóż na miejsce, z którego promieniuje ból. Kompres powinien pozostawać przez cały czas ciepły, dlatego zabezpiecz go celofanem, zawiń bandażem, a na koniec okryj dodatkowo szalikiem lub grubą chustą. Pozostaw na całą noc.
Okład z olejkiem kamforowym
Do przygotowania potrzebujesz miodu, musztardy, olejku kamforowego oraz dużego liścia kapusty. Wymieszaj składniki w następujących proporcjach: 1 porcja miodu i 1 porcja musztardy na 3 porcje olejku kamforowego. Gotową mieszankę nałóż na liść kapusty, a następnie przyłóż go do bolącego miejsca. Zawiń bandażem i pozostaw na przynajmniej 4 godziny.
Kompres z aspiryną
Rozkrusz 2 tabletki z aspiryną i wymieszaj z 1 łyżką stołową miodu. Nałóż na bolącą część ciała, przykryj liściem kapusty. Zabezpiecz kompres bandażem i pozostaw na noc.
Kapusta nie tylko od zewnątrz
Włączenie kapusty do codziennej diety również będzie wspomagać w walce z dolegliwościami stawów. Większe spożycie dań z dodatkiem tego warzywa ma także działanie profilaktyczne – może zapobiegać pojawieniu się bólów stawów w przyszłości.