Wszyscy znają zdrowotne właściwości cytryny. Można je zwiększyć, łącząc cytrynę z selerem w niezwykle prostym przepisie.
Seler i cytryna to naturalne antyoksydanty, cechują się wysoką zawartością witaminy C oraz A. Są znane od wieków i stosowane w celach leczniczych do dziś w wielu kulturach.
Ze względu na bogactwo składników odżywczych, bardzo często przygotowuję z nich napary lub nalewki, które pomagają w walce z chorobami układu krążenia i trawienia. Wykazano również, że składniki zawarte w selerze i cytrynie, pomagają w pracy układu pokarmowego, co przekłada się na przyspieszenie metabolizmu i obniżenie ryzyka wielu chorób.
Seler posiada także właściwości prozdrowotne, takie jak:
- koi układ nerwowy
- zmniejsza ból stawów
- pomaga w pracy wątroby
- naturalnie odtruwa
- wspomaga układ moczowy dzięki właściwościom moczopędnym
- pobudza produkcję krwinek czerwonych
Napój przygotowany z selera oraz cytryny, stanowi dobry, domowy suplement diety w trakcie odchudzania, dzięki takim właściwościom jak:
- wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu
- przyspiesza spalanie tłuszczu
- reguluje łaknienie
- redukuje cellulit
Składniki:
Sam przepis na napój z selera i cytryny jest banalnie prosty, wymaga jedynie dwóch składników i odrobiny czasu:
- 1 kilogram cytryn
- 400g korzenia selera
Przygotowanie:
Cytryny i korzeń selera dokładnie umyć pod zimną wodą, następnie nieobrany seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skórkę z cytryn zetrzeć i dodać do selera, następnie zalać około 2 litrami wody.
Całość należy gotować na małym ogniu przez 20-30 minut,
a następnie zostawić do ostudzenia na 5-6h lub na całą noc pod przykryciem, po tym czasie do roztworu dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Całość wymieszaj i ostrożnie odcedź na sitku, gotowy napój przechowuj w ciemnej butelce i wstaw do lodówki. Tak przygotowany napój można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie.
Zastosowanie:
Aby szybko zauważyć efekty stosowania napoju, należy go pić minimum 3 razy dziennie po 100ml, roztwór można rozcieńczać jeśli jest zbyt kwaśny.