Rodzynki – czyli suszone winogrona – mają bardzo wiele dobroczynnych właściwości – są bogatym źródłem błonnika, bioflawonoidów i antyoksydantów – chronią przed działaniem wolnych rodników, wzmacniają układ odpornościowy, mają również niebagatelny wpływ na układ trawienny: zapobiegają zaparciom czy stanom zapalnym. Co więcej spożywanie rodzynek wspomaga pracę serca i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Woda rodzynkowa to naturalne, domowe lekarstwo na wiele dolegliwości związanych z sercem i wątrobą. Warto pamiętać, że jest w niej o wiele mniej cukru niż w samych owocach!
Picie wywaru z rodzynek przez 4 dni ma silne działanie odtruwające, jest również korzystne w przypadku poczucia ciężkości w żołądku i problemów z trawieniem – stymulując wydzielania soku żołądkowego znacznie poprawia procesy trawienne.
Potrzebne składniki:
Przy zakupie rodzynek należy zwrócić uwagę, aby były ekologiczne i dobrej jakości, takie które nie zostały zakonserwowane dwutlenkiem siarki.
Dodatkowo pamiętaj, by wybierać owoce mniejsze, ciemne i bez połysku – powinny to być rodzynki z naturalnej i zdrowej produkcji, zawierające wszystkie wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby napój był wartościowy i skuteczny w działaniu.