Wystarczy rozlać składniki na blachę do pieczenia, a po chwili możemy cieszyć się aromatycznym, domowym ciastem wyjmowanym z piekarnika. Nawet osoby niezbyt wprawione w pieczeniu z łatwością uporają się z tym przepisem!
Rozpocznij od połączenia wszystkich sypkich składników (mąka, kasza manna, cukier puder, proszek do pieczenia) w jednej dużej misce.
Dodaj do nich starte jabłka wymieszane z cynamonem, a jeśli ktoś ma ochotę, może dodać także cukier waniliowy.
Następnie przygotuj blachę, smarując ją masłem i obsypując mąką. Na jej dnie rozłóż warstwę suchej mieszanki, pamiętając, by nie była ani zbyt gruba, ani zbyt cienka, aby dno blachy nie było widoczne.
Na pierwszą warstwę suchej mieszanki wyłóż starte jabłka, starając się nie zgniatać ich zbytnio. Następnie powtórz warstwy, kończąc na suchej mieszance. Na wierzch ciasta zetrzyj masło lub margarynę.
Z doświadczenia warto pamiętać, by najgrubsza warstwa znajdowała się pośrodku ciasta. Jeśli dolna warstwa będzie zbyt gruba, ciasto może okazać się suche.