Zapiekanka z kurczakiem – to połączenie pieczarek i kurczaka z aromatyczną cebulką to kulinarne mistrzostwo

Ten przepis jest idealny dla zwolenników szybkiej i nieskomplikowanej kuchni. Jeśli nie lubisz czasochłonnych posiłków przychodzę dziś do Ciebie z wyjątkowym pomysłem na obiad lub kolację.

Połączenie grzybów i kurczaka to zdecydowanie dobrany duet. Składniki smakują razem tak dobrze, że z tego zestawienia bardzo często korzystają najlepsi kucharze.

Zapraszam Cię zatem do przepisu, który z pewnością zagości w Twojej kuchni na dłużej.

Lista składników

  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 250 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z masłem. Wbij jedno jajko i wlej wodę. Teraz wyrabiaj ciasto, a gdy będzie już wystarczająco zagniecione, uformuj z niego kulkę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Kurczaka ugotuj w wodzie lub w naczyniu do gotowania na parze. Mięso, kiedy przestygnie pokrój w drobna kosteczkę. Posiekaj cebulę i pieczarki, a następnie podsmaż je na patelni.

Kiedy będą delikatnie przesmażone dodaj pokrojonego kurczaka i kontynuuj przez kolejne 5-7 minut. W między czasie zetrzyj żółty ser na tarce o małych oczkach. Połącz go z jajkami i śmietaną.

Ciasto umieść w formie do pieczenia i rozciągnij na całym dnie, pamiętając również o bokach. Wyłóż farsz i zalej wszystko masą jajeczną.

Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!