Zapiekanka po ukraińsku. Obiad jak marzenie. W 10 min przygotuj i do piekarnika.

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z cukinią i boczkiem.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g boczku
  • pęczek pietruszki
  • 1-2 cukinie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej krok po kroku.

Umieszczoną w misce pokrojoną cukinie solimy, a wymieszane warzywa odstawiamy na 20 min. Jest to wystarczający czas na puszczenie soków przez cukinię.

Umyte młode ziemniaki (bez obierania) kroimy na cienkie plastry, umieszczając je w oddzielnym naczyniu. Kroimy boczek na cienkie plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy precyzyjnie olejem słonecznikowym.

Po dokładnym odsączeniu soku z cukinii umieszczamy pokrojony owoc w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Będzie to pierwsza warstwa naszego dania.

Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, robiąc z niego drugą warstwę zapiekanki. Następną warstwę będzie stanowił boczek, na który położymy młode ziemniaki, przyprawione solą i pieprzem, lub innymi lubianymi i sprawdzonymi przez nas ziołami.

Ostatnią czynnością będzie rozgrzanie piekarnika do temperatury 200C i umieszczenie w nim naszej zapiekanki ziemniaczanej z cukinią i boczkiem przykrytą folią. Po 20 min pieczenia usuwamy umieszczoną wcześniej folię, kontynuując pieczenie przez następne 20 minut.

error: Treść zabezpieczona !!