Długość życia zależy od trzustki. Ten ważny organ całodobowo wydziela enzymy trawienne rozkładające spożyty pokarm, a także hormony regulujące metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek.
Nawet niewielkie nieprawidłowości trzustki prowadzą do poważnych chorób: zapalenia trzustki, cukrzycy raka trzustki czy mukowiscydozy. Najsmutniejsze jest jednak to, że to my sami każdego dnia systematycznie i nierozsądnie niszczymy ten cenny organ.
Skrajne tendencje dotyczące odżywiania – odżywianie nadmierne i niewystarczające – zdecydowanie źle wpływają na trzustkę, naruszając jej fizjologię. W dodatku spożywamy pokarmy, które sprzyjają uszkodzeniom trzustki. Dowiedzmy się, które produkty powinny być wyłączone z diety, aby trzustka funkcjonowała normalnie tak długo, jak jest to możliwe.
Co jest szkodliwe dla trzustki?
Alkohol
Alkohol wszelkiego rodzaju, różnego pochodzenia i o wszelkim stężeniu prowadzi do przewlekłego zapalenia trzustki. W trzustce nie ma enzymów rozszczepiających alkohol, więc ich toksyczny wpływ na ten narząd jest bezpośredni.
Słodzone napoje z barwnikami
Zabójcza ilość cukru w tych napojach wywołuje nie tylko nagłe skoki insuliny. Spożycie takich napojów w dużych ilościach prowadzi do kamicy żółciowej, co może być jedną z przyczyn zapalenia trzustki.
Margaryna
Margaryna jest tłuszczem ciągłym trans, którego obfitość w diecie dotyczy przede wszystkim układu sercowo-naczyniowego i trzustki. Produkt wywołuje stany zapalne i ma wysoką onkogenność. Czytaj etykiety: 95% pieczywa w sklepie oraz babeczek bazuje na margarynie.
Produkty na bazie majonezu i sosów
Wysoka zawartość tłuszczu, wraz z kwasem octowym i musztardą, wywołuje podrażnienie błony śluzowej żołądka i zwiększoną produkcję enzymów trawiennych. To z kolei prowadzi do zapalenia trzustki. Ponadto do sosu przemysłowego dodaje się różne wzmacniacze smaku, środki zagęszczające i konserwujące, które dodatkowo obciążają organy trawienne.
Kiełbasy i produkty wędzone
Ta kategoria obejmuje wszystkie półprodukty, a także konserwy mięsne. Tajemniczy skład chemiczny, olbrzymia ilość tłuszczu, przypraw oraz soli obciąża trzustkę.