Miska gorącej zupy w chłodny dzień to podstawa. W sezonie jesienno-zimowym warto spożywać treściwe zupy, ponieważ nie tylko rozgrzewają i sycą, ale dzięki odpowiednim składnikom skutecznie zapobiegają chorobom i wzmacniają odporność. Najczęściej zawierają duże ilości czosnku oraz cebuli.
Warzywa te posiadają właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, oraz przeciwwirusowe. Poznaj przepisy na szybkie w przygotowaniu, przeciwzapalne i jednocześnie pyszne zupy.
Składniki:
Do podania:
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy i rozgniatamy czosnek. W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy: liść laurowy, pieprz i sól.
Wszystko dokładnie mieszamy, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Powinno wystarczyć około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy. Miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Możesz dodać więcej ząbków czosnku jeżeli potrzebujesz. Zupę podajemy z grzankami z roztopionym serem.
Uwaga: Ze względu na sporą ilość czosnku, osoby z niskim ciśnieniem, powinny szczególnie uważać.