To co wyróżnia letnie, niedojrzałe jeszcze orzechy, to duża zawartość witaminy C. Dzięki temu wzbogacenie naszej diety o takie orzechy pomoże nam wzmocnić odporność i oczyścić organizm z toksyn.
W konsekwencji przestaną nas męczyć uporczywe bóle głowy, a w przypadku nieregularnych miesiączek wpływ zielonych orzechów również okaże się nieoceniony!
Z niedojrzałych orzechów pozyskuje się cenny olejek, który okaże się niezawodny w walce z łupieżem. Dzięki niemu nasze włosy nabiorą siły i blasku. Również nasza cera może skorzystać z dobrodziejstwa zielonych orzechów. Maska z nich zrobiona rozświetla i odświeża poszarzałą skórę.
Letnie orzechy mogą się stać stałym składnikiem naszego codziennego menu. Wystarczy dodać ich kilka do sałatek warzywnych bądź owocowych. Dobrze komponują się one również z daniami mięsnymi!
Jeśli zmagasz się z bliznami, lub ranami, które nie chcą się goić, wypróbuj olejek z zielonych orzechów i przekonaj się o jego cudownych właściwościach!
Marchewki ścieramy na tarce, orzechy siekamy. Potem powstałą z marchewek i orzechów mieszankę umieszczamy w butelce, a całość zalewamy olejem. Butelkę zamykamy i trzymamy przez miesiąc w nasłonecznionym miejscu.
Taka naturalna orzechowa mieszanka okaże się również przydatna w walce z egzemą, opryszczką, łuszczycą, zmarszczkami, a nawet plamami starczymi!