Zacznij zbierać zielone orzechy: zwalcz bóle głowy, zadbaj o zwoje zdrowie i popraw urodę.

Szybko rozprawi się z bólem gardła i innymi infekcjami układu oddechowego. Co więcej, wpływa pozytywnie na pracę tarczycy, walczy z anemią i wspomaga w walce ze złą morfologią krwi.

Wszystko czego potrzebujesz, to:

  • pół litra miodu
  • około czterdziestu kawałków zielonych orzechów

Sposób przygotowania:

Orzechy poćwiartuj, i przełóż do szklanej butelki bądź słoika. Zalej je miodem, szczelnie zamknij i odstaw na okres około czterdziestu dni.

Orzechowy miód przechowuj w suchym i zacienionym miejscu, najlepiej w spiżarni. Gdy miód będzie już gotowy, spożywaj go codziennie rano, na czczo.

Orzechowy likier

Jeśli walczysz z chorobami tarczycy, układu pokarmowego, migrenami, bolesnymi miesiączkami, lub po prostu chcesz poprawić sobie nastrój – wypróbuj nasz przepis na likier z zielonych orzechów!

Wszystko czego potrzebujesz, to:

  • litr brandy
  • 400 gram cukru
  • około dwunastu zielonych orzechów
  • cztery goździki
  • pięć ziarenek kawy
  • dwie paczuszki cukru waniliowego
  • jedna, ekologiczna cytryna

Sposób przygotowania:

Orzechy myjemy i kroimy na połówki. Cytrynę kroimy na plasterki. Potem orzechy i cytrynowe plasterki przekładamy do butelki wraz z całą resztą podanych wcześniej składników. Całość mieszamy i zamykamy na około 40 dni.

Likier przechowujemy w słonecznym miejscu. Czasami warto potrząsnąć butelką, aby rozpuścić zawarty w niej cukier. Po upływie czterdziestu dni likier otwieramy, przecedzamy i jest on gotowy do spożycia!

Herbatka z listków młodego orzecha włoskiego

error: Treść zabezpieczona !!