Szybko rozprawi się z bólem gardła i innymi infekcjami układu oddechowego. Co więcej, wpływa pozytywnie na pracę tarczycy, walczy z anemią i wspomaga w walce ze złą morfologią krwi.
Orzechy poćwiartuj, i przełóż do szklanej butelki bądź słoika. Zalej je miodem, szczelnie zamknij i odstaw na okres około czterdziestu dni.
Orzechowy miód przechowuj w suchym i zacienionym miejscu, najlepiej w spiżarni. Gdy miód będzie już gotowy, spożywaj go codziennie rano, na czczo.
Jeśli walczysz z chorobami tarczycy, układu pokarmowego, migrenami, bolesnymi miesiączkami, lub po prostu chcesz poprawić sobie nastrój – wypróbuj nasz przepis na likier z zielonych orzechów!
Orzechy myjemy i kroimy na połówki. Cytrynę kroimy na plasterki. Potem orzechy i cytrynowe plasterki przekładamy do butelki wraz z całą resztą podanych wcześniej składników. Całość mieszamy i zamykamy na około 40 dni.
Likier przechowujemy w słonecznym miejscu. Czasami warto potrząsnąć butelką, aby rozpuścić zawarty w niej cukier. Po upływie czterdziestu dni likier otwieramy, przecedzamy i jest on gotowy do spożycia!