Ziemniaczki w rękawie – gwarantowana chrupiąca skórka. Obiad jak marzenie. Robię nie od dziś.

Ziemniaki – to warzywo wszyscy znają i lubią w każdej odsłonie.

Tym razem poznasz przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką. Spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju roślinnego np. rzepakowego)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku (ilość wedle uznania)
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i obierz ( jeśli posiadasz młode ziemniaki – możesz je śmiało upiec ze skórką, pamiętaj tylko, aby bardzo dokładnie je wtedy umyć), a następnie pokrój na dosyć spore kawałki (np. ćwiartki). Jeżeli chcesz, możesz lekko ponakłuwać ziemniaki.

Zacznij szykować „marynatę”.

Do miseczki dodaj oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszaj.

Weź naczynie z ziemniakami i dodaj do niego powstałą mieszankę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki. Teraz przełóż wszystko do rękawa i zrób w nim kilka nacięć.

Piekarnik nagrzej do 180-200 stopni i piecz ziemniaki od 40 do maksymalnie 60 minut. Gotowe! Podawaj jako przekąska z sosem (np. czosnkowym) lub jako element obiadu.

error: Treść zabezpieczona !!