Nie bez powodu nazywa się ją „boską”. Przy okazji potrawa jest lekkostrawna, a jednocześnie sycąca, pełna warzyw i przypraw. Gorąco polecam!
Żeberka oczyść, następnie przełóż do dużego garnka, zalej wodą. Wstaw na duży ogień i gotuj aż, woda zacznie się gotować. Wówczas przerwij proces, garnek zdejmij z ognia, a mięso przełóż na talerz.
Następnie wrzuć do tego startą marchew i smaż przez około 2 minuty. Kiedy żeberka będą miękkie, wyciągnij je z wody i oddziel mięso od kości, a w kolejnym kroku drobno pokrój. Do wywaru z mięsa dodaj przygotowane wcześniej ziemniaki oraz zawartość połowy woreczka ryżu.
Na koniec wrzuć pokrojony w kostkę serek topiony, całość trzymaj na średnim ogniu przez kwadrans. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Dodaj również liść laurowy do smaku.