Zupa z soczewicy z kiełbasą – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Ciekawą odmianą klasycznej zupy z soczewicy jest ta z ziemniakami, pomidorami i słodką papryką.

Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki krążki kiełbasy i bogata i smaczna zupa gotowa.

Składniki

  • 250 g soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 kiełbaski
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • smak gulaszu pieprzowego (węgierski w tubce)
  • olej
  • sól
  • gałązka pietruszki

Proces przygotowania

Soczewicę namocz wcześniej. Pomidory i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodać mieloną paprykę, namoczoną soczewicę, aromat gulaszowy (ilość według własnego uznania), zalać wodą i gotować do miękkości.

Następnie dodać pokrojone pomidory i ziemniaki, posolić i ugotować. Do ugotowanej zupy włóż pokrojone w plasterki kiełbaski i po prostu je podgrzej. Posyp zupę na talerzu posiekanym koprem włoskim.

error: Treść zabezpieczona !!